Gebouwd met Drupal

 

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

Blogs via mail

Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

QR-code

 

Recente reacties

Geen reacties beschikbaar.

Gebruikerslogin

CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

 

Reactie toevoegen

Digitale ecovoet: meten is weten

Op Canvas loopt een reeks van drie afleveringen over onze ecologische voetafdruk.  Deze voetafdruk is de oppervlakte die elk mens ter beschiiking heeft.  Zo hebben wij ruimte nodig om te wonen,  voor ons voedsel, ons afval, onze energie enz.  Een Zwitserse professor heeft berekend dat onze aarde 23 miljard voetbalvelden oppervlakte ter beschikking heeft voor de mens. Dat is 3 voetbalvelden of 1,8 ha per bewoner van deze aardkloot.  Wij Belgen hebben gemiddeld 5,6 ha nodig, dus drie keer zoveel als  voor ons beschikbaar is.  De Amerikaan heeft zelfs 8,5 ha nodig.  Ik heb berekend dat alle Belgen samen (10 000 000 inwoners) samen 17,2 keer de oppervlakte van België gebruiken. 

Onze voetafdruk kunnen we onder andere verlagen door minder energie te verbruiken.  Elektriciteit hoort onder deze laatste noemer thuis.  Ik had in een vorige blog reeds gemeld dat mijn elektriciteitsverbruik gigantisch groot is in vergelijking met mijn vriendenkring.  De gemiddelde Belg verbruikt jaarlijks 4200 kWh, terwijl mijn factuur 6200 kWh aangeeft.  Ik ben nu met een verbruiksmeter op zoek waar de slokkoppen zitten in mijn elektropark. Gisteren heb ik het verbruik gemeten van mijn computer en alles wat errond hangt, zoals printer, ADSL-router, enz.  Op jaarbasis soupeert mijn computerinstallatie dagelijks 2,14 kWh of 700 kWh per jaar aan 330 dagen (de overige dagen zijn vakantiedagen)!  Samen met de computer van de kinderen verbruikt mijn digitale voetafdruk bijna één zesde van mijn elektriciteitsverbruik, dat is fenomenaal veel!  Ik moet wel toegeven dat mijn computer veel gebruikt wordt.  Ik heb gerekend op 10 uur per dag.  Als ik ga slapen, draai ik wel letterlijk een knop om, zodat geen druppel stroom meer vloeit naar mijn apparatuur, want zelfs aangesloten op het net verbruiken al die toestellen elektriciteit omdat er veel gebruik wordt gemaakt van transformatoren.  Mijn PC verbruikt bijvoorbeeld 11,33 W op het ogenblik dat hij aangesloten is op het net (zonder indrukken van de startknop).

Hieronder vind je een overzicht van het gebruikt van mijn PC met al zijn randapparatuur. 

PC 109 W
printer 6,96 W
Geluidsversterker 15,72 W
USB hub 1 0,93 W
USB hub 2 1,81 W
ADSL-router 9,32 W
Draadloze Accesspoint 0 W (verwaarloosbaar)
LCD-monitor 35,10 W
Externe harde schijf 1 18,64 W
Externe harde schijf 2 16,24 W
Lasermuis 0 W (verwaarloosbaar)

Ik heb al deze toestellen apart gemeten. De som van deze toestellen komt uit op 213,72 W.  Vooraf heb ik de verbruiksmeter ook aangesloten op het stopcontact waarop al deze toestellen zijn aangesloten en dan kwam ik gemiddeld op een verbruik van 175 W.  Onze elektriciteit schommelt ook voortdurend, zodat het aantal Watt voortdurend schommelt.

Meten is weten.  Met deze cijfers in het achterhoofd, wil ik mijn PC-verbruik halveren.  Ik blog later hoe ik dit hoop voor elkaar te krijgen.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.