Gebouwd met Drupal

 

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

Blogs via mail

Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

QR-code

 

Recente reacties

Geen reacties beschikbaar.

Gebruikerslogin

CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

 

Mijn eerste chromebook

Afbeeldingsresultaat voor chromebook dell 3189

Maandag 4 februari ging de 34ste ICTdag door in Leuven.  De eerste 200 bezoekers namen deel aan een early bird-tombola.  Ik heb dit jaar niet overnacht op de campus als vorig jaar, maar ik had geslapen in Leuven in de camper, zodat ik tot de vroege vogels kon gerekend worden.  Op het einde van de keynotes werd de hoofdprijs getrokken en ik bleek het winnend lot 72 in handen te hebben.  Even later was ik de trotse eigenaar van een Chromebook Dell 3189 geschonken door the rent company  Dat de firma in Nederland gevestigd is, vond ik geen probleem, maar het is wel jammer dat ze geen rekening hebben gehouden dat wij in Vlaanderen werken met een azertyklavier.  Maar soit, je mag een gekregen paard...

Eerst even toelichten wat een chromebook is, voor wie dit niet zou weten.  Een chromebook is een laptop die geen gebruik maakt van het windows of mac besturingssysteem, maar van ChromeOS.  Oorspronkelijk was een Chromebook enkel de browser Chrome.  Sedert 2017 kan je op nieuwe chromebooks ook apps installeren uit de Playstore van Google, wat de mogelijkheden sterk uitbreidt.  Aangezien de meesten voor 90% van de tijd in de browser werken, kan dit perfect met een Chromebook.  Maar programma's installeren die draaien onder Windows of Mac kan niet.  Gelukkig bestaan er altijd alternatieven bij de apps.

Ik heb nu een week de chromebook aan een grondig inspectie onderworpen en kan mijn eerste bevindingen neerschrijven.  Ik wil dit doen door het opsommen van de positieve en negatieve zaken die ik ben tegen gekomen.

Positief:

 • De chromebook start vliegensvlug op.  Openklappen en werken.
 • De batterij zingt het lang uit.  De chromebook is nog splinternieuw, de batterijtijd zal zeker nog beter worden na enkele keren op te laden, maar 8 uur haalt hij met gemak.
 • Als je inlogt met je google-account van je klassieke computer, dan ziet de browser er krak hetzelfde uit, met dezelfde extenties.  Alle wachtwoorden door chrome opgeslagen worden ook herkend met mijn chromebook.  Lastpass werkt ook zonder problemen.
 • Er staan heel wat interessante apps voorgeïnstalleerd.
 • Ik werk na een negatieve ervaring op een vreemd wifinetwerk altijd met een VPN.  Ik gebruik hiervoor de app Private Internet Acces en die werkt perfect op mijn chromebook.
 • De windowsapps draaien perfect op een chromebook.  In mijn scholengemeenschap worden documenten altijd doorgemaild als word en excel-bestanden.  Ik kan die zonder problemen openen met de office 365 apps van Microsoft.
 • Je kan ook offline mails en documenten binnen Google Drive opstellen.   Ze worden automatisch verstuurd wanneer je online bent.
 • Je kan een geheugenkaartje toevoegen.  Mijn video's die hierop staan, spelen probleemloos af.
 • De kans dat een chromebook besmet wordt, is heel klein, ook zonder antivirusprogramma.

Negatief:

 • Ik heb het gevoel dat de chromebook een ietsie pietsie trager reageert dan mijn windows laptop tijdens het surfen.  Dit is niet storend.
 • Je kan geen pictogrammen op de desktop zelf zetten, ze staan op de "plank" maar die kan ik minder goed organiseren dan bij mijn windowscomputer.
 • Ik  bewerk regelmatig video's en foto's.  Dit kan in een chromebook, maar niet met de programma's die ik op mijn windowscomputer gewoon ben.
 • Er is enkel een frontcamera (de selfiecamera),  voor video en fotogebruik is dat niet handig.

Een chromebook is de ideale computer voor op de schoot in de zetel en voor onderweg.  Chromebooks hebben ook een echt toetsenbord, een  gemis als je met tablets werkt.  Als leerling zou ik daarom liever werken op een chromebook dan met een tablet.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.