Gebouwd met Drupal

 

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

Blogs via mail

Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

QR-code

 

Recente reacties

Geen reacties beschikbaar.

Gebruikerslogin

CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

 

Xp upgraden naar Vista

Het is beslist, ik wijzig de XP op mijn laptop om naar Vista.  Toen ik een maand geleden mijn laptop kocht (Fujitsu - Siemens Amilo SI 1520), mocht ik kiezen tussen XP en Vista.  Ik koos toen voor XP omdat een collega nogal  wat problemen ervoer met programma's die niet wilden draaien.  Ik kreeg prompt nog een korting van € 50.  Maar ik begin als ICT-coördinator vragen te krijgen over Vista en ik kan het eigenlijk niet maken dat ik moet zeggen "Ik ken Vista niet". Over twee-drie jaar, heeft de helft van mijn collega's Vista draaien.  Op mijn desktop blijft XP staan, want ik heb teveel programma's draaien die voor problemen zouden zorgen. XP draait daar als een naaimachientje en dat mag zo blijven.

Of de upgrade zal slagen weet ik nog niet, want die is volop bezig.  Ik werd verwittigd dat de upgrade enkele uren kon duren, maar ik vermoed dat dit niet het geval zal zijn, want intussen wordt de eerste keer starten voorbereid. Ik beschrijf even kort de stappen die ik tot nu toe gezet heb:

1) Ik had mijn harde schijf reeds in twee partities verdeeld, iets wat ik altijd doe.  Op partitie één staat mijn besturingssysteem, op de tweede, de rest. Ik heb toen een image gemaakt van mijn eerste partitie en die op de tweede weggeschreven, zodat ik nog altijd bij problemen zonder problemen naar XP kan terug keren.  Hiervoor gebruikte ik Norton Ghost.

2) Ik heb toen gecontroleerd op de website van Fujitsu-Siemens of ik alle drivers voor Vista kon downloaden, in het geval iets niet wilde draaien. Dit is het geval.

3) Met dit programma controleerde ik of mijn laptop Vista zonder problemen kon draaien.  Een sticker naast het toetsenbord verraadde wel dat de laptop Vista Capable was, maar het controleprogramma stelde toch voor om Nero en Daemontools te deïnstalleren om ze daarna terug te installeren, eenmaal Vista was geïnstalleerd.

4) Via Ma3d.com heb ik legaal mijn Vista gedownload en het ISO-bestand op een DVD gebrand.

 5) Bij het insteken van deze DVD kon ik kiezen tussen upgrade of nieuw installeren.  Hoewel het eigenlijk altijd beter is om een besturingssysteem nieuw te installeren, heb ik toch voor de upgrade gekozen.

6) Er werd nog een controle uitgevoerd, waarmee ik de informatie kreeg dat mijn Bluetooth waarschijnlijk niet meer ging werken, maar ik heb daarvoor reeds de juiste driver gevonden bij de firma van mijn laptop.

7) Na een klein uurtje starte de computer voor een eerste keer op. Nu is het laatste onderdeel bezig: Upgrade voltooien. Na een dikke tien minuten is 37% afgewerkt.

8) Inmiddels zijn we weer tien minuten verder en is mijn laptop opnieuw opgestart. De upgrade wordt verder voltooid.

9) Derde keer, goede keer, mijn laptop start opnieuw op en Vista vraagt nu of ik automatisch de updates wil installeren, vervolgens wordt de klok en datum gechecked.  Dan verschijnt de verlossende boodschap "De installatie is voltooid" en  ik kan op de knop starten klikken. Vreemd genoeg krijg ik dan minutenlang een bureaublad te zien zonder iconen, maar dan ik het plots Veel leuker om dingen te doen.

10) De prestaties van mijn computer worden door Vista getest en ik word verzocht even geduld te oefenen.  Ondertussen word ik gehersenspoeld met allerlei slogans. Ik ben benieuwd of Vista al deze beloften kan waarmaken. 

11) Een kort muziekje maakt me vijf minuten later wakker om even mijn scherm te bekijken.  Ik zie mezelf staan boven mijn gebruikersnaam (Bij XP stond ik naast mijn gebruikersnaam) en wordt mijn wachtwoord gevraagd. Het Bureaublad voorbereiden duurt langer dan bij XP, maar misschien is dit enkel de eerste keer zo. Ik krijg vervolgens de mededeling om het stuurprogramma van Toshiba Bluetooth te installeren. 

12) Terwijl Vista nog de updates zoekt voor mijn Bluetooth, verschijnt een nieuw venster dat er 30 updates worden gedownload. De driver voor Bluetooth wordt niet gevonden, maar ik krijg de melding dat dit via Windows Update zal opgelost worden. 'k Ben benieuwd als de dertig updates geïnstalleerd zijn, of Bluetooth zijn tanden zal tonen.  Op de website van Fujitsu-Siemens is natuurlijk net die driver niet te vinden. Straks kijk ik eens op de website van Toshiba.  Bluetooth gebruik ik niet zo vaak op mijn laptop, maar als die optie aanwezig is, wil je die graag gebruiken. Op mijn desktop synchroniseer ik mijn Google agenda via Bluetooth met mijn GSM en Outlook.

13) Het oogt wel allemaal mooi, moet ik zeggen.  Toegegeven, dit is niet belangrijk, maar wel meegenomen.

In de loop van volgende week blog ik mijn eerste ervaringen neer over Vista. Als hij (of is het zij) er tegen dan nog op staat...

Op deze website kunt u het stappenplan van Microsoft nalezen.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.